Głównym zadaniem ferrytyny jest magazynowanie w wątrobie żelaza. Dlatego bardzo ważne jest nie tylko badanie poziomu żelaza we krwi, ale też kontrolowanie, jak pojemny jest Twój magazyn na żelazo, jak często mówi się o ferrytynie. Czujesz się ciągle zmęczony, masz problemy z koncentracją, zdarzają Ci się omdlenia? Może to oznaczać anemię spowodowaną przez niski poziom ferrytyny. Pierwszym krokiem powinno być zbadanie poziomu ferrytyny we krwi. Określenie prawidłowego poziomu nie jest proste, gdyż zależy od płci, wieku i stanu zdrowia. Sprawdź, co jeść, aby podnieść ferrytynę.
Co jeść, żeby podnieść ferrytynę?
Jeśli okaże się, że masz niedobór ferrytyny, możesz zacząć stosować dedykowane preparaty medyczne lub też, jeśli wynik nie jest bardzo niski, zacząć od zmiany diety.
Mięso
Przyczyną niedoboru ferrytyny i żelaza może być niewłaściwie skomponowana dieta wegetariańska. To właśnie w mięsie znajdują się całkiem spore ilości żelaza. Przy niskiej ferrytynie warto zwiększyć spożycie takich produktów odzwierzęcych jak:
-
czerwone mięso – szczególnie chodzi tutaj o wołowinę i wieprzowinę, które są bogatymi źródłami żelaza;
-
podroby – dużą ilość żelaza zawiera też wątróbka, a także kaszanka;
-
drób – nie tylko kurczak, ale również kaczka i gęś.
Dzięki zbilansowanym posiłkom każdego dnia będziesz regularnie dostarczać do swojego organizmu odpowiednie ilości żelaza, a ferrytyna zostanie utrzymana na prawidłowym poziomie. Jeśli nie wiesz, jak prawidłowo bilansować posiłki, postaw na dietę pudełkową od sprawdzonego cateringu, przykładową ofertę znajdziesz na stronie https://masterdieta.pl/.
Warzywa z dużą zawartością żelaza
Źródłem żelaza mogą być też produkty pochodzenia roślinnego. Cechują się mniejszą wchłanialnością niż produkty odzwierzęce, ale jednak mogą stanowić dobre uzupełnienie diety. Poza tym zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania posiłek powinien składać się w 50% z warzyw. Oto przykładowe warzywa, które zawierają spore ilości żelaza:
-
rośliny strączkowe – m.in. fasola, bób, zielony groszek, soczewica i ciecierzyca dostarczają duże ilości żelaza, a dodatkowo są dobrym źródłem białka roślinnego;
-
szpinak i jarmuż i inne zielone warzywa liściaste – to doskonałe źródło żelaza, warto łączyć je z witaminą C;
-
buraki;
Produkty bogate w witaminę C
Jak już wspomnieliśmy, witamina C odgrywa kluczową rolę podczas wchłaniania żelaza, zwłaszcza tego pochodzenia roślinnego. Dlatego w Twojej diecie powinny znaleźć się produkty z dużą zawartością witaminy C:
-
owoce cytrusowe – np. pomarańcze, cytryny, grejpfruty;
-
papryka;
-
brokuły;
-
pomidory;
-
owoce jagodowe.
Artykuł sponsorowany